20:45 Stora Scenen

FASTPOHOLMEN

“Det där som gör att man somlyssnare river skyddsmurarna, öppnar alla dörrar och ler”

Med en härlig blandning av vistradition, blues, balkan och reggae influerar bandet. Ibland känns de svenskatexterna nästan lite proggiga. Det kanske låter märkligt på papperet, men resultatet blir genialt!!

BIOGRAFI

Førsta tiden – ’En Stund’

I juli 2010 publicerade FastPoHolmen debutalbum “En Stund” på det nybildade skivbolaget “Free Kids Records som ligger inhyst på Nørrebro i Köpenhamn. Bokningsbyrån Beatbox får upp öronen för bandet och börjar ett samarbete med FastPoHolmen tidigt i 2011.

Våren 2011 publiceras “En Stund’ ännu en gång, nu på ett nytt distributionsbolag. Plattan får nu många bra recensioner och bandet blir bokade för bland annat Spot festival och konserter både runt omkring i Danmark och södra Sverige (Malmö-festivalen, Babel, mv)

Låten “Himlen” röstas in på toppen av independent listan ‘Den elektriska barometern ’på dansk P3 och ligger kvar i 10 veckor. Låten “Min Kära” är den mest spelade låten på dansk P6 i maj 2011 och tidningen Urban nominera dem för en av årets album i 2011.

Et nyt stort Fastpoholmen – Roskilde Festival

Fram till den första utgåvan av “En Stund” var det mest som en duo det dansk-svenska kusin paret Adam och Dawn Fastholm presenterade musiken, ibland med stöd av sina musikvänner och familj. Men som skivans framgång började ge fler och fler spelningar, kom flera bandmedlemmar till och på Roskildefestivalens Pavilion Stage, 2011 presenterade FastPoHolmen för första gången som ett 8 manna band. Från och med då bestod FastPoHolmen utöver Adam och Dawn av Thomas Floe Nielsen, Kristoffer Sidenius, Jay Habib, Trine Trash, Kristian Rinck-Henriksen och Anders Juhl Nielsen.

Roskilde konserten skördade riktigt bra recensioner från stora tidningar och musikmagasin och skapade intresse en ordentlig Danmarksturné bl.a. Voxhall Aarhus, Vega Köpenhamn, Posten Odense, Stars Vordingborg, Klaverfabrikken Hillerød, Gimle Roskilde, osv.

Andas In – Danish Music award

Våren 2012 startade förberedelserna för ett nytt album, sommar och höst – kvällar och nätter spenderades i Compound studion tilsammans med producenten Thomas Fritsche. Mars 2013, kom FastPoHolmens andra album ”Andas In” på gatan. Nu också i Sverige. Fina recensioner blev det. Bl. a fem stjärnor gav Gaffa.se, med orden ’Det där som gör att man som lyssnare river skyddsmurarna, öppnar alla dörrar och ler’.

Fastpoholmen har spelat runt 30 spelingar under sommaren 2013, mest i DK men även på ”Putte i Parken” och på ”Öland Roots”. En recencent beskriver i ”Hej Kalmar” -De spelar en salig blandning genrer då både vistradition, blues, balkan och reggae influerar bandet. Ibland känns de svenska texterna nästan lite proggiga. Trots att det låter märkligt på papperet blir det genialt.

November 2013 vann Fastpoholmen en Danish Music Award för årets bästa world album.

Mumin – Fusion & Urkult

Vinter och vår 2014, har Adam samlat ihop låtar till en EP. EP’n bär namnet Mumin och innehåller 6 kraftfulla låtar som sträcker sig från intima afro/folkvisor till mera mörka och introverta elektroniska låtar. Två av låtarna på Mumin är producerade av musikern Måns Asplund (Timbuktu, Helt Off).

Fastpoholmens musikaliskt bredd syns här tydligt på deras sommarturné där de bland annat spelar på Præstø Folk Festival, den elektroniska tyska Fusion Festival, intima Himmelstorm festival, världsmusikfestivalen Urkult i Ångermanland, Copenhagen Jazz Festival och på Skandinavien Reggae Festival i Köpenhamn.

Över 1.million årliga streams – Tillsammans är vi bra

Februari 2016 släpptes Fastpoholmens tredje studioalbum “Drömmer Du?”” – 11 låtar inspelade i Köpenhamn och låten “Tillsammans är vi bra” från albumet har snabbt blivit ett av Fastpoholmens mest streamede låtar. Vilket leder till fram till att Fastpoholmen streams har ökat till 1,2 miljoner under det senaste året. I jämförelse, var siffran 800 tusen 2015. Bandet förbereder att snart släppa en EP på danska, och kommer att vara att finna på många skandinaviska scener i 2017.