GEMENSKAP GENOM KULTUR GER SKOLGÅNG I AFRIKA OCH HÅLLBAR UTVECKLING I MALMÖ

Positive Footsteps, organisationen bakom Baobab Festival, har med hjälp av Baobab Festival kunnat starta och vidareutveckla en grundskola i Guinea Conakry vid namn Baobab School och idag kan 767 barn gå i skolan i förorten Petit Simbaya. För mer info om projekten besök gärna organisationens hemsida www.positivefootsteps.se .

Med 10 år i ryggen och en komplett fungerande grundskola i Västafrika går Baobab Festival vidare med nya mål och önskar nu lyfta fram samt öka tillgängligheten för det fria kulturlivet i Malmö, samt att belysa frågan om ALL-acceptans i Malmö, Öresund och Världen.

Baobab Festival erbjuder en mångkulturell festival och mötesplats med fokus på ALL-acceptans både lokalt och globalt, där hela samhället bjuds in för att delta i organisation, event och besök. Tillsammans  samlar vi det lokala fria kulturlivet tillsammans med internationella artister, kulturutövare och aktörer och gör detta utbud tillgängligt för alla. Samhällsfrågor lyfts, och organisationer som arbetar aktivt med positiv och hållbar utveckling bjuds in för att delta och för att lyfta fram sitt budskap.

-We walk with Positive Footsteps!

* Skapa en interaktiv mötesplats för artister, eldsjälar, organisationer, föreningar, skolor, företag och publik under ett och samma tak.

* Verka för all-acceptans i samhället, jämlikhet oavsett genus, ålder, ursprung, religion eller intressen.

* Erbjuda ett mångkulturellt arrangemang med professionella och amatörer i samverkan.

* Låta samtliga medverkande parter delta med just sin egen specialitet eller kompetens för att gemensamt skapa en årlig samhällsbyggande festival och mötesplats.

* Lyfta fram, ge plats och synlighet till andra arrangörer, individer och initiativ som verkar för en bättre värld för alla.

* Erbjuda ett miljömässigt och etiskt hållbart program

* Samla hela Skåne/Öresunds fria kulturutbud under 1 och samma portal samt göra denna lättillgänglig för alla

* Öka samarbetet internationellt mellan osignerade artister, produktionsbolag, kulturutövare och festivalsamordnare

.

VAD ÄR BAOBAB FESTIVAL BUILDING COMMUNITY?

Building Community är ett gemenskapsbyggande projekt som vill samla alla krafter i och runt Beijers Park och Malmö, föreningar, nätverk, boendeorganisationer, småföretag, eldsjälar, idrottsklubbar att mötas och samverka för det goda samhällsbygget i Kirseberg/Segevång.

-Möten genom musik, kultur och gemenskapande aktiviteter!!

Vad som driver oss

Kärlek 100%
Gemenskap 100%
Integration 100%
Mångfald 100%
Hållbar utveckling 100%
Våra barn & ungdomars framtid 100%

Bakgrund

Det hela började med musik. År 2004 åkte Rico Persson ner för första gången till Guinea Conakry, i syfte att lära sig mer om de livliga afrikanska rytmerna och dansen som har sitt ursprung från Västafrika. Den musikerfamilj han bodde hos delade med sig av sin halmmadrass, och tillsammans sov de 6 personer i deras lilla skjul, åt tillsammans, blev sjuka i malaria tillsammans, studerade musik, och blev med tiden väldigt nära vänner.

Här levde han halva året, för att sedan resa tillbaka till Marbella i Spanien, där han bodde halva året. Kontrasten var enorm. Det överflöd man möttes av väl tillbaka i Marbella satte igång många funderingar i huvudet på honom och insåg att han var tvungen att göra någonting. Vad visste han inte då.Tillsammans med personalen på det musikcafé han jobbade på satte de sig ner för att fundera på vad de kunde göra. För vad kunde de göra? De var ju bara ”vanliga personer”..De beslöt sig för att tömma kakburken, göra ett litet hål i locken, för att sedan lägga all dricks de fick in från serveringen. Detta skulle bli deras bidrag. Till vad visste de fortfarande inte. Innehållet i kakburken växte dock snabbt, och snart var den full med mynt. De började tänka på nästa steg.

Vännerna ringde runt till andra musikervänner i Marbella och organiserade en stödkoncert  där de själva uppträdde tillsammans med sina vänner. Detta evenemang fick namnet Baobab Festival. Denna afton samlades blygsamma 1.400 euro som följde med i strumplästen på väg ner mot Guinea ett par veckor senare.Väl i Guinea och  byn Coza där Rico bodde visade det sig att det stod en lokal ledig, det fanns ett antal utbildade lärare i byn, men ingen av dem hade något jobb eftersom att väldigt få hade råd att betala för skolgång. De beslutade sig för att hyra lokalen, anställa en av lärarna, och så började de måla, snickra skolbänkar och skaffa skolmaterial. Dörrarna till detta första klassrum öppnades i April 2007 med möjlighet för 20st barn att få ta del av grundskoleundervisning helt utan kostnad.

Tillbaka i Marbella blev detta mycket uppmärksammat. De hade under en enda kväll njutit av god musik, dans, mat och dryck, och på grund av detta kunde nu 20 barn i Afrika  få lov att gå i skolan! Artister från olika  håll började ringa för att kunna medverka med deras musik till nästa upplaga av eventet Baobab Festival, folk hörde av sig och vill vara delaktiga i projektet, både i organisation och som volontärer. Detta bidrog till att denna lilla konsert som vi kallade för Baobab Festival snart växte sig större, och med hjälp av denna har vi nu lyckats utveckla skolan till 12 lärare, 12 klasser och 624 barn som nu kan få möjlighet till grundskola.

Både eventet  och projektet kom till Sverige 2010, och Baobab Festival har firat sina senaste 5 år i Malmö. Organisationen Positive Footsteps har grundats och har nu ett flertal medlemmar som tillsammans driver festivalen och projekten vidare mot nya mål.

Sponsorer & Samarbeten

Organiseras av:

I samarbete med: